Andrei Șoșa scrie, luni dimineață, pe Facebook, că își cere scuze și își asumă faptul că, din 2003, a pus „viața a mii de oameni în pericol, weekend de weekend și câte-odată și în timpul săptamânii”.
„Poate, să-mi cumpăr un G-Klasse, poate că mai mult de atât nu m-a dus capul să fac… Am terminat o facultate tehnică, aș fi putut fi un bun inginer pentru patrie… M-am eșuat în «meseria» asta de cârciumar. Mi-am asumat cunoașterea în amănunt a tuturor legilor. Chiar dacă eu ar fi trebuit, după calificarea mea, să văd câți amperi sunt în tabloul de siguranțe și dacă poate să ia foc vreun cablu. Nici măcar asta n-am făcut suficient de bine. Am avut destule avarii electrice în ăștia 14 ani. Și multe improvizații…”, scrie el.
Patronul Clubului Expirat adaugă că, în opinia sa, localul, alături de Fire și Club A, este între cele mai vechi care încă mai funcționează în București.
„Sunt prieten cu unul din patronii de la Colectiv. Știu că o să facă mulți ani de pușcărie. Ar fi trebuit să mă ia și pe mine. Chiar dacă, până la experiența actuală, cred că am făcut aproape tot ce mă ducea capul”, afirmă el.
Pe de altă parte, el spune că a făcut un bilanț al taxelor pe care le-a plătit statului român doar în ultimii cinci ani, adică 2.700.000 de lei, și se întreabă ce a făcut statul cu acești bani.
„Banii ăștia sunt banii plătiți de fiecare care a băut o bere prin Expirat… Am funcționat pe «propria răspundere» de 14 ani… Ne-a «tras cineva de urechi» în anii ăștia? Știu și văd că funcționarii statului stau pe salarii de 2 lei și ar trebui să-și asume multe. Știți care e paradoxul – clădirea în care e Expiratul și Energiea este construită în 1913 ca o investiție privată de un doctor – Leonte Anastasievici. Este numele străzii pe care am parcat mașina la al 4-leal spital căutându-l pe Rugină – Spitalul Municipal. Vă dați seama «câți bani făcea» un medic acum 100 de ani? Știti cum se obține autorizația de funcționare de la primărie? Depui în ianuarie un teanc de acte, pe care oricum le ai – CUI, contract de închiriere, contract de gunoi, de dezinsecție, o taxă etc. Și prin aprilie se eliberează autorizația. Credeți-mă că un om cu 12 clase în maxim 20 minute poate să analizeze și să dea o autorizație pe baza actelor cerute. Treabă de 20 minute în 4 luni…”, susține Andrei Șoșa.
El spune că „nimeni nu își asumă responsabilități”.
„Și mă repet și mă pun în capul listei. Vrem demisii și așa ar trebui să facă niște oameni normali la cap. Încă nu conștientizăm conceptul de demisia de onoare. Nu implică asumarea vinovăției, ci asumarea unui sistem în care ești și care nu funcționează cum trebuie, nu neapărat din vina ta. Dar în care, la un anumit dat, nu a funcționat. Eu îmi dau demisia. Expirat-ul din București se închide. De astăzi nu mai pot să-mi asum vieți. Sau poate pot. Om vedea”, afirmă el.
Patronul Clubului Expirat adaugă că „a venit mult anunțatul control de la Ponta”.
„20 de uniforme de la Poliția locală. O singură domnișoară de la ISU. Luni dimineața, înainte să merg la Rugină, o sa trec să văd dacă am greșit în «declarația pe propria răspundere». Eu zic că nu. Nu a murit/ sau nu a pățit nimeni nimic grav în acești ani. Din partea poliției locale, după toate actele cerute, am primit amenda 1.000 lei că mai aveam terasa deschisă (afară erau 8-10 grade). Principiul românesc al oricărei autorități că trebuie să dăm oricum amendă”, spune el.
Șoșa menționează că în Sectorul 4 primarul zice că nu știe și nu își poate asuma nicio vină, iar „în sectorul 5, nu mai avem primar – cred că știți…”.
„Din păcate statul este dușmanul «de clasă» al oricărui «mic/ mediu» comerciant. Ăla mare are lobby, noi suntem «mici/medii șpăgari». Pardon!!! Bre… Ar trebui să ne fie partener… dar asta e o altă discuție. (…) Atâtea astea am vorbit atât de des cu Rugină pentru că am știut/ văzut/ criticat/ dezbătut degeaba la un șpriț… Și”, își încheie Andrei Șoșa mesajul postat pe Facebook.
Vineri seară, în clubul bucureștean Colectiv, 30 de persoane au murit, iar peste 180 au fost rănite, în urma unui incendiu declanșat de la artificii aprinse în fața scenei unde avea loc un concert al trupei rock Goodbye Gravity. Un număr de 146 de răniți au fost internați în 12 spitale din Capitală, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind în stare gravă sau critică, iar prognosticul medicilor în cazul acestora fiind foarte rezervat.
Un număr de 137 de răniți mai erau internați, duminică seară, în spitalele Capitalei, potrivit Ministerului Sănătății.